Jämsän Ravi ry

Rahtihevosista ravikuningattariin – Jämsän hevoshistorian jäljillä halki vuosisatojen

”Kirja kertoo siitä, kuinka tärkeä hevonen on ollut aina esihistorian päivistä nykyaikaan saakka. Ennen se oli osa arkipäivää kyläteillä, keskustan kaduilla, kirkkomatkoilla, pelloilla ja metsissä. Sitten tuli raviurheilu ja ratsastus, ja molempien parissa Jämsän seudulla on ollut vuosikymmenten aikana paljon hyviä hevosia ja hevosihmisiä. Tärkeitä olivat myös kasvattajat ja alueen monet seurat. Kirja kertoo kaikista näistä ja monesta muustakin asiasta, muun muassa eläinlääkinnästä ja hevosten sotataipaleesta”, summaa Jämsän hevoshistoriateoksen kirjoittanut Anna Karhila.

Pitkä projekti on vihdoin tullut päätökseen ja nyt sen tuloksista saa nauttia reilun 900 sivun ja kahden niteen verran. Laatua, tarinoita ja kuvia ei teoksesta puutu.

”Teokseen kannattaa tarttua tarinoiden ja lukuisten mielenkiintoisten yksityiskohtien takia. Välttämättä ei tarvitse olla edes kiinnostunut Jämsästä, sillä kirja tarjoaa ihan uutta tietoa monista hevoshistorian vaiheista, joita ei ole pitkään aikaan tutkittu syvemmin.”

Kirjoittaja Anna Karhila signeeramassa teosta Jämsän Pääkirjaston julkaisutilaisuudessa 18.2.2023.

Itse kirjoittamisprosessista Karhila nostaa esille salapoliisityön palkitsevuuden, kun haasteiden jälkeen löysi asian, jota oli pitikään etsinyt. Etenkin Karhila on tyytyväinen sota-aikojen selvityksen laajuuteen.

”Olen erityisen ylpeä siitä, että sain selville lähes kaikkien Jämsästä jatkosotaan otettujen hevosten nimet ja monien osalta myös tiedon esimerkiksi kastumisesta, vaikka Jämsän hevosottolautakunnan arkisto on hävinnyt”

Jämsän hevoshistoria teos on saatavilla Mäen Huopaa ja Lankaa liikkeestä (Koskentie 1, 42100 Jämsä). Ti-Pe 10-17. La 10-14. Huom. vain käteinen ja tasaraha.

Liikkeen aukioloaikojen ulkopuolella ja toisille paikkakunnille teosta voi tiedustella jamsanraviry@gmail.com tai Heli Rantanen puh. +358 40 0837625. Postikulut 15 euroa lisätään hintaan.

”Julkaisu perustelisi olemassaolonsa jo pelkästään hienoilla arkistokuvilla”MT Hevoset, Ville Toivonen.

”Kunniaa hienolle historialle” Jämsän Seutu, Tommi Tapiainen.

”Historiikki kääntää jokaisen kiven ja kannon”Hevosurheilu, Harri Lind.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s