Jämsän Ravi ry · Talkoolaisten tarinoita

Talkoolaisten tarinoita: ”Paula on todellinen keittiön sydän”

Jämsän kaksipäiväiset ovat Jämsän raviradan vuoden ainoa ravitapahtuma. Tapahtuman valmistelu, toteutus ja onnistuminen vaativat kuitenkin tuhansien tuntien työpanoksen. Näitä tunteja ei tehdä palkkatyönä, vaan talkoilla, jolloin jokainen talkoolainen on seuralle kultaakin kalliimpi. Jämsän Ravit tunnetaan myös hyvistä purtavistaan – keittiön tunnelma onkin Jämsässä aivan omaa luokkaansa. 

On olemassa eräs vanha sanonta, että ”keittiö on talon sydän”. Tämän väitteen todenperäisyys on helppo osoittaa todeksi Jämsän kesäraveissa. Kun kiireen ja tohinan keskellä astuu keittiöön, on siellä vastassa aina hymyilevä ja iloinen Paula Rantanen. Paula on keittänyt kahvia Jämsän Raveissa niin kauan kuin kukaan voi muistaa. Paula itse kuitenkin muistaa, että vuonna 2022 hän olisi ollut ”virallinen” kahvinkeittäjä jo noin 30-vuotta.

”1990-luvun alussa tulin mukaan Jämsän Ravi ry:n toimintaan. Mies on kova hevosharrastaja samoin miehen isä. Myös mies ja pojat ovat olleet mukana talkootoiminnassa”, muistelee Paula.

Vuonna 1995 Paulasta tuli sitten Jämsän Ravi ry:n virallinen kahvinkeittäjä.

”Ensin olin sämpylöitä tekemässä ja myyntihommissa. Sitten kahvia keitin kattilassa vuoteen 2019 asti. Kattilassa keittäessä oli tärkeää, että kahvi oli kunnolla hautunut ja, että sitä on koko ajan tarjolla. Naapurin emännältä sain reseptin, josta tein oman version. Puolet suodatinkahvia ja puolet pannukahvia. Mieleinen tehtävä se on ollut, kun se on sellainen oma homma, johon saa keskittyä”, summaa Paula.

Jämsän raviviikonlopun aikana kahvia keitetään yhteensä noin 14 kiloa, joka tarkoittaa reilua 1 400 kahvikuppia. Kun tämän kertoo vuosilla, jotka Paula on kahvia keittänyt se tekee yhteensä 420 kiloa kahvia eli reilut 42 000 kuppia.

Joka vuosi Paulan tuo uudelleen ravitalkoisiin perinne ja halu kuulua porukkaan. Paula on myös aina pitänyt palvelutyöstä, jota hän teki kaupungin siivoojana parinkymmenen vuoden ajan.

”Talkoissa porukka on mukavaa ja on mukava kuulua porukkaan. Yhteiset illanvietot ja ruokailut, sekä muistamiset ravilta syntymäpäivillä on jäänyt mieleen. Toiminnassa olen myös tutustunut moniin mukaviin ihmisiin”

Paula Rantanen Jämsän Ravien keittiössä. Kuva: Jämsän Ravi ry / Jenni Sarapää.

Parasta muistoa Jämsän Raveista ei tarvitse Paulalta kahdesti kysäistä. Vuonna 2013 perheen hevonen Herttelin Toivo voitti Jämsän ravisunnuntaina lähdön aivan yllättäen. Sen ilon muistavat myös monet muut talkoolaiset.

”Kyynelehdittiin koko porukka ja lupasin monille kakkukahvit. Onnitelluita tuli roppakauppalla. Ei ollut itsestään selvä juttu, ja hienoa on kotiradalla voittaa. Muistan, kun rahastonhoitaja Heli Rantanen sanoi; ”että mukava maksaa 1000 euron palkinto” siitä tuli sellainen, että jes mukavaa täällä olla ja kuulua porukkaan”, muistelee Paula.

”Hevosharrastus kaiken kaikkeaan antaa paljon sisältöä elämään. Raha ei ole se pääpointti. Huono on harrastus, jos rahat kaikki ei siihen mene. Välillä on huonompia aikoja, mutta huippuhetket kantaa pitkälle”, naurahtaa Paula.

Herttelin Toivon voitto Jämsän Raveissa 7.7.2013. Hevosen vierellä omistaja, valmentaja ja kasvattaja Paavo Rantanen. Kuva: Jämsän Ravi ry.

Tämän kesän raveja Paula odottaa jo innolla.

”Mukaan tullaan vielä, kun varaosat polvista löytyy. Haluaisin ravipäivinä johonkin hommiin osallistua. Siellä taas tapaa sellaisia ihmisiä, joita tapaa vain Jämsän Raveissa ja onhan ne hienoa hetkiä”, summaa Paula.

Muiden keittiössä touhuavien talkoolaisten mielestä Paula jättää sinne oman sydämensä jäljen. Sen huomaavat siellä satunnaisesti lettutaikinaa hakevat ja koko päivän siellä kahvion toimintaa pyörittävät.

”Paula on aina iloinen ja lämmin persoona.

Heidi Peltola tuli Jämsän Ravi ry:n seuratoimintaan ystävän kautta hyvän arvauksen mukaan noin 8-vuotta sitten. Sairaanhoitajaksi toista vuotta opiskeleva Heidi on ollut talkoissa joka paikan tekijä, mutta viime vuosi meni kokonaan kahviota pyörittämässä. Kahvion tunnelmasta Heidi kertoo seuraavaa.

”Ravien aikana tunnelma on jännittynyt ja hilpeä. Suurimman osan tunnelmasta tuo talkoolaisten työpanos. Kaikki yrittävät tehdä maailman parhaat kesäravit. En usko, että kukaan tulisi mukaan, jos sitä ei haluaisi tehdä. On hieno olla osa hienoa tapahtumaa”

Kovin suurta hevostaustaa Heidiltä ei löydy. Enon naapurissa oli hevonen, kun Heidi oli ihan pieni ja muutaman vuoden ratsastuskoulukokemus löytyy. Raveissa Heidi ei ole kuitenkaan käynyt koskaan, Jämsän Raveja lukuunottamatta.

”Kaikilla siellä on hyvä meininki, vaikka tehdään sataprosenttisesti niin se ei ole vakavaa. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu ja sitten mennään eteenpäin. Joukkoon mahtuu, vaikka ei olisi mitään kokemusta hevosista tai hevosurheilusta. Olen ollut mukana 8-vuotta enkä vieläkään ymmärrä raveista mitään. Yleensä, kun menee johonkin tapahtumaan on sellainen tunne, että pitäisi tietää jotain. Jämsän Raveissa juuri se on parasta, että voi ihan ummikkona nauttia raveista”, naurahtaa Heidi.

Talkoolaisten tarinoita on Jämsän Ravi ry:n kirjoittama juttusarja, jonka päätähtinä ovat Suomen parhaiden kaksipäiväisten kesäravien mahdollistajat, itse talkoolaiset. Jämsän Ravi ry:n talkoolaiseksi pääsee mukaan kuka tahansa vauvasta vaariin ja jokaiselle löytyy varmasti sopivaa tekemistä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s